Muziekworkshops

Muziekworkshops voor ouderen

Muziek blijkt een zeer positief effect te hebben op mensen en in het bijzonder op ouderen met een psychogeriatrische beperking. Muziek zorgt voor beleving, herkenning, reminiscentie, betrokkenheid en niet te vergeten plezier! Door lichamelijke en geestelijke beperkingen vallen voor ouderen veel activiteiten af. Mensen kunnen hierdoor vereenzamen en hun eigenwaarde verliezen. Juist deze kwetsbare ouderen verdienen extra aandacht. Door middel van muziekworkshops komen mensen met elkaar in contact, creëren ze een saamhorigheidsgevoel, leren ze naar elkaar te luisteren, krijgen ze meer zelfvertrouwen en kunnen herinneringen en emoties met behulp van de muziek met elkaar delen. Daarnaast komen ouderen in aanraking met allerlei soorten en vormen van muziek en dat kan voor verwondering zorgen.

Bij een muziekworkshop komen verschillende muzikale activiteiten aan bod. Er worden liedjes van vroeger gezongen, maar ook nieuwe liedjes aangeleerd.
Ook zullen de ouderen muziek maken op eenvoudige muziekinstrumenten. Ouderen kunnen veel plezier beleven en lijken soms ´te ontwaken´ wanneer ze ritmes, klanken en melodieën spelen op muziekinstrumenten. Tijdens de workshop wordt er op verschillende manieren naar diverse soorten muziek geluisterd. De ouderen maken kennis met verschillende muziekstijlen en muziekinstrumenten. Gerichte opdrachten kunnen daarnaast aanleiding geven tot beweging. Door middel van pictogrammen kunnen bepaalde muzikale oefeningen worden vereenvoudigd. Tijdens de workshops is er ook ruimte voor creativiteit. Met gerichte activiteiten krijgen de ouderen de ruimte om op eenvoudige wijze zelf muziek te componeren of hierop te improviseren.

Niek verzorgt muziekworkshops op zorgcentrum de Clossenborch in Hilvarenbeek. Hij heeft ervaring in de omgang met dementie. Een muziekworkshop kan afgestemd worden op ieder gewenst niveau.